Allehelgensaften

Allhallowtide

31. oktober er Allehelgensaften, også kendt som Halloween. Dette er dagen som mange forbinder med gys, spøgelser, monstre og genfærd. I engelsktalende lande har Halloween været fejret i mange år som en art fastelavn. Børn, og voksne, udklædes uhyggelige kostumer og går fra dør til dør for at kræve slik eller ballade (Trick or Treat). Husene pyntes op med uhyggelige ting, og der skæres græskar hvori der sættes lys inden i.

Halloween er i de senere år også blevet et dansk fænomen, selvom Allehelgensaften ikke er ukendt i landet – så er fejringen af Halloween ikke været så udbredt som den er blevet.

Halloween, eller Allehelgensaften, har altid været forbundet med de døde. Dette skyldes at, især i engelsktalende lande, at Allehelgens aften er begyndelsen på Allhallowtide, som foregår fra den 31 oktober til 2. november. Her fejrer man altså All Saints Eve, All Saints Day og All Souls Day. Denne fejring handler om at hylde alle de døde. Det er både martyrerne, helgerne, dem blandt de rettroende der døde (altså de døde iblandt kirkegængerne).

I keltisk tradition, er datoen begyndelsen på fejringen af Samhain, høstfestivallen der fejrer overgangen mellem lys og mørke. I Mexico og Mellemamerika er denne fejring kendt som Día de Muertos. Som navnet også indikerer, så er det en fejring og hyldest af dem der er gået bort. Man fejrer, hylder og mindes de døde på forskellig vis. Det er en tradition, som Samhain, der blev fejret før kristendommens indtog, men som er blevet modelleret efterfølgende for at passe ind i den kristne tradition.

Fejring af de døde

Så det at fejre de døde er ikke et ukendt fænomen, og selvfølgelig også ophavet til Halloweens fokus på gys og gru. I folketroen var Allehelgensaften også den aften hvor spøgelser, genfærd og underjordiske fik frit spil til at håne og drille helgener. Afstanden mellem de døde og levende er kortere, og kontakten mellem dem bliver lettere.

Mørket kommet tættere på, vinteren er snart over os og før det elektriske lys kunne mørket i den grad mærkes – især på den nordlige halvkugle. Man trækker indenfor, sidder tættere og når man sidder der i mørket og taler om de døde, så er det nemt at fortælle uhyggelige historier om genfærd, underjordiske og hekseri.

Så derfor har jeg valgt at der selvfølgelig skal fortælles, i hvert fald én, historie der omhandler Halloween. En af mine yndlingshistorier stammer fra Sverige. For når afstanden mellem de døde og levende bliver kortere, så kan der også opstå situationer hvor de levende træder ind hvor de ikke hører til.